post

Експериментальний комплексний проект від організації «Вікімедіа Україна» буде реалізовано на базі ЛНУ.

Громадська організація «Вікімедіа Україна» сприяє розвитку Вікіпедії – вільної енциклопедії, флагманського проекту Фонду Вікімедіа, та інших проектів цього Фонду через розвиток спільноти редакторів, звільнення знань, співпрацю з партнерами.

Місія організації – підтримувати можливості кожного вільно створювати інформацію і знання, обмінюватися і мати доступ до них.

«Вікімедіа Україна» пропонує університету реалізацію експериментального комплексного проекту, що включає в себе серію Віківишколів, метою проведення яких є передача знань щодо редагування Вікіпедії — вільної енциклопедії, яку може дописувати кожен задля поширення вільних знань.

Вікіпедія наразі існує близько 300 мовами, україномовний розділ налічує майже 595 ооо статей, є шістнадцятим за розміром у світі та третім серед слов’янських мовних розділів. Україномовна Вікіпедія налічує 3 723 статті, які тим, чи іншим чином пов’язані з Луганщиною. Для порівняння, таких статей про Львівщину наразі 13 701, про Одещину 6 962, про Харківщину 7 308, про Донеччину 6 694.

Цільовою аудиторією ми бачимо переважно молодь, зокрема студентів, старшокласників, краєзнавців, бібліотекарів, та в цілому людей, які проявляють потяг до нових знань або займають активну громадянську позицію. Для редагування Вікіпедії не треба бути програмістом, але необхідне впевнене володіння комп’ютером.

Громадська діяльність з наповнення та вдосконалення Вікіпедії жодним чином не заохочується матеріально. Пишучи та доповнюючи існуючі статті ми набираємося нових знань самі та ділимося ними з іншими.

Участь місцевої молоді та активістів в проекті допоможе Луганщині краще себе відкрити для мешканців інших регіонів України та призведе до утворення місцевих осередків вікіпедистів, які будуть в подальшому самостійно організовувати заходи в своєму регіоні.

Якщо Вас зацікавив проект, і Ви бажаєте взяти в ньому участь, звертайтеся до Центру з міжнародної та навчально-виховної роботи (0951436590 – Аліна Олександрівнакоординатор проекту від ЛНУ імені Тараса Шевченка).

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься.