post

ЛНУ імені Тараса Шевченка, незважаючи на тимчасову вимушену евакуацію, пропонує нову модель дистанційної освіти.

Завершилося двотижневе стажування фахівців евакуйованого Луганського національного університету імені Тараса Шевченка в швейцарських вищих навчальних закладах. До складу команди від нашого університету увійшли завідувач відділом аналізу та перспективного розвитку університету Микола Семенов та завідувач Центру з міжнародної та навчально-виховної роботи Ірина Мигович. Мета візиту до Швейцарії – вивчення кращого європейського досвіду з дистанційного навчання та створення власного національного продукту – дистанційного навчання, яке за рахунок використання новітніх освітніх технологій стане якіснішим ніж традиційне навчання. Цей продукт – освіта, яка має ознаки відомої швейцарської якості.

В умовах імплементації нового Закону про вищу освіту досвід організації навчання в університетах Швейцарії є надзвичайно корисним для ВНЗ України. Академічна свобода університетів у сфері організації  наукових досліджень та навчального процесу закріплена Конституцією Швейцарії. Студенти в Швейцарії отримують велике задоволення саме від процесу навчання, від того, що кожний крок навчання відзначений певним особистим відкриттям, особистісним дослідженням. Рухатися в цьому напрямку – головне завдання для нашого університету, незважаючи на складні умови.

Запросив до себе луганських колег Швейцарський федеральний технологічний інститут (ETH) у м.  Цюріх. Університет входить до п’ятірки кращих університетів світу. Зі стін інституту вийшов 21 лауреат Нобелівської премії, зокрема Альберт Ейнштейн.

Програма в Швейцарії була доволі напруженою. Організатори зробили все, аби якомога повніше розкрити особливості організації навчання за допомогою електронних технологій. Цікавими виявилися підходи до організації навчального процесу в ETH – процес планування, використання новітніх освітніх технологій, спрощення процесу навчання, використання навчального відео, можливість для кожного студента записати лекцію на відео та переглядати її в Інтернеті тощо.

Власним досвідом в організації дистанційного навчання ділилися не тільки професори з ETH, але й фахівці з вишів міст Регесндорф, Берн, Лугано, Вінтертур. Так, корисними були презентації досвіду організації дистанційного навчання  в Швейцарському дистанційному університеті прикладних досліджень (FFHS), а саме використання дидактичних методів в процесі змішаного навчання (blended learning), адаптація навчання до індивідуальних особливостей студентів. Колеги з Берну розповіли, як за допомогою новітніх технологій проводити іспити – усні, письмові та комбіновані. У Вінтертурі цікавою виявилася інформація про те, як готувати викладачів до використання дистанційних технологій навчання. «Луганський» (маємо на увазі ВНЗ у швейцарському Лугано) швейцарський італійський університет (USI) продемонстрував незвичні ігрові навчальні методики.

На основі отриманого досвіду фахівці Луганського національного університету імені Тараса Шевченка ставлять перед собою нове амбітне завдання – з наступного навчального року не тільки забезпечити якість навчання для осіб, які були тимчасово переміщенні, але й запропонувати відмінно новий продукт для всієї України – сучасне європейське навчання з використанням електронних технологій, розроблене відповідно до кращих світових стандартів!

Join the elite world of high-end gaming at Glory's exclusive gaming suite , where luxury meets thrill.

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься.