post

Візит делегації від Луганської області до Запорізького національного університету по Проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду»

3 – 5 грудня 2015 року представники делегації від Луганської області відвідали Запорізький національний університет в рамках обміну досвідом щодо імплементації проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду». ДЗ «ЛНУ імені Тараса Шевченка» був представлений завідувачкою Центру з міжнародної та навчально-виховної роботи Мигович І. В. Для ЛНУ імені Тараса Шевченка офіційна участь у спільному проекті Європейського Союзу та Програми розвитку ООН розпочалася з підписання договору про співробітництво у 2015 році.Візит до Запоріжжя став першим кроком на шляху до практичної реалізації основних пунктів договору.

Зустріли гостей та відкрили захід керівник Наукового ресурсного Центру зі сталого розвитку ЗНУ, доцент кафедри соціології Інна Дударева та заступник декана з питань міжнародної співпраці ФСУ, доцент кафедри соціології Ігор Кудінов. Вони презентували діяльність нещодавно відкритого на базі ФСУ Центру зі сталого розвитку і познайомили учасників зустрічі з напрямами діяльності цієї структури і факультету.
У складі делегації, яка відвідала ЗНУ, були: завідувач Центру з міжнародної та навчально-виховної роботи ЛНУ імені Тараса Шевченка Ірина Мигович, директор Інституту економіки та управління СНУ ім. В. Даля Руслан Галгаш, проректор з АГР цього університету Андрій Федоров, викладач СНУ ім. В. Даля, директор ДП НДІ «Іскра» Андрій Жидков, радник голови Луганської обласної державної адміністрації Олександр Стрельнік, головний фахівець відділу зовнішніх зносин та протокольної роботи Управління інвестиційної  політики та зовнішніх зносин Департаменту економічного розвитку, торгівлі, зовнішніх зносин та зовнішньоекономічної діяльності Луганської обласної державної адміністрації Олена Гемусова та стажер Луганського Обласного Ресурсного Центру Розвитку Громад, координатор проектів та програм ГО «Агентство стійкого розвитку Луганського регіону» Дмитро Курочка.

В процесі обговорення серед представників контактних груп від двох ВНЗ увага була приділена таким питанням: особливостям пошуку донорів з метою залучення фінансової допомоги для процесів мобілізації громад, для дослідження місцевого сталого розвитку; проблемам енергозбереження (цікавою виявилася практика ЗНУ щодо енергозбереження та енергоефективності в університеті); питання мобілізації та організації громад на прикладі громади села Жовтневе Запорізької області тощо.

Під час заходу із гостями ЗНУ також поділився досвідом реалізації проектів сталого розвитку та технологій енергоефективності у ЗНУ проректор з АГР Сергій Кушнір. Він розповів про введення нової високотехнологічної автоматизованої системи теплопостачання, яка була розроблена фахівцями університету, і про економічний ефект, який сьогодні має ЗНУ від її впровадження.

Під час проведення заходу представники делегації від Луганської області отримали науково-методичну літературу та розробки, які підготували науковці та викладачі ФСУ із проблем сталого розвитку. Вони також познайомилися із факультетом соціології та управління, відвідали Ресурсний центр зі сталого розвитку та ознайомилися із його матеріально-технічною базою, а також оглянули Музей історії університету.

За підсумками візиту всіма учасниками було відзначенобільш глибоке розуміння особливостей впровадження проекту, котре може мати цілу низку наукових та практичних напрямів, таких як: програма з енергоефективності, яка може реалізовується не лише на базі ВНЗ, а мати продовження і в різних програмах з господарської діяльності від Луганської облдержадміністрації; активна дослідницька робота у галузі проблем сталого розвитку, практична діяльність на базі місцевих громад Луганської області, розробка програм, методичних матеріалів, посібників створення тематичних ділових ігор, викладання спеціалізованого курсу «Сталий розвиток суспільства», підготовка фахівців з цього напряму тощо.

Наразі адміністрація ДЗ «ЛНУ імені Тараса Шевченка» спільно з координаторами проекту ЄС/ПРООН веде перемовини про відкриття Ресурсного центру зі сталого розвитку на базі ЛНУ, в якому можна було би проводити навчальні заходи з питань соціальної мобілізації громад, залучення соціальних інвестицій для районних координаторів проекту, проводити навчальні семінари для учасників проекту. Такий центр стане ланкою, необхідною для передачі методології ідей сталого розвитку студентам, викладачам та мешканцям громад, місцем загальної координації роботи Проекту по Луганській області (Старобільському району).

IMG_0003 IMG_0077 IMG_0097 OLYMPUS DIGITAL CAMERA