Польські стипендії для українців

Польща пропонує багато цікавих наукових стипендій для українців та інших мешканців Центрально-Східної Європи. До Вашої уваги – добірка стипендійних програм

«Artes Liberales»
Зверніть увагу! На стипендію можна подаватись протягом усього року.
Якщо Ви лише розпочинаєте своє знайомство з Польщею і поки не готові приїхати сюди на тривалий час, Вам ідеально підійде наукова стипендія від факультету «Artes Liberales» Варшавського університету.
Про стипендію: мінімальний час стажування становить 1 місяць, максимальний – 10 місяців. Стажування – здебільшого Ваша індивідуальна праця над вибраним науковим проектом. Зазвичай це якась частина Вашої наукової роботи (магістерської, дисертації, докторської), над якою Ви працюєте в Україні. Реалізація проекту відбувається під контролем наукового керівника, прикріпленого до Вас у Варшаві. Наприкінці стипендії потрібно написати звіт про результати праці.
Розмір стипендії: 1350 PLN на місяць. Житло, харчування, страхування стипендіат оплачує сам.
Для кого стипендія: для усіх, хто активно займається наукою та співпрацює у своїй країні з якоюсь освітньою інституцією. Стипендія розрахована більше на гуманітаріїв, проте ті, хто займаються точними науками, можуть також складати заявки, але лише за умови, що їх дослідження матиме міждисциплінарний характер. Можна зголошувати як індивідуальні, так і групові проекти.
Найближчий дедлайн: 30 січня (тоді стажування розпочнеться після 1 березня).
Більше інформації про стажування та інші терміни подання за тут: http://www.obta.uw.edu.pl/pl-309#3 або http://naszwybir.pl/…/2016/05/artes-liberales-osf-fellowshi…

Стипендіальна програма для молодих науковців
Якщо Ви вже готові приїхати до Польщі на більш тривалий період і не лише до Варшави, Вас може зацікавити Стипендіальна програма для молодих науковців, від Студій Східної Європи (Studium Europy Wschodniej) Варшавського університету.
Про стипендію: Програма триває 9 місяців, якщо учасник погано володіє польською мовою, він приїжджає на місяць раніше на мовні заняття, також згодом програму можуть продовжити ще на місяць, якщо студент обґрунтує таку потребу. Таким чином загальний час перебування коливається від 9 до 12 місяців. Учасників відсилають до різних міст Польщі. Часто до переліку міст додаються якісь нові назви. Протягом стипендії треба написати дипломну працю, а також відвідувати мінімально 6 предметів у семестрі (+ польська мова).
Розмір стипендії становить 1350 PLN. Житло, харчування, страхування стипендіат оплачує сам.
Для кого стипендія: Щоб потрапити на програму необхідно мати закінчену освіту бакалавра, спеціаліста чи магістра у своїй рідній країні. Загалом стипендія розрахована на молодих науковців віком до 35 років. Спеціальності: історія, міжнародні стосунки, політологія, журналістика, соціологія, етнологія, культурологія, суспільна психологія, адміністрація та менеджмент, право.
Дедлайн: 1 березня.
Більше інформації на www.studium.uw.edu.pl

Студії Східної Європи: магістерська програма для гуманітаріїв
Студії Східної Європи ведуть також магістерську програму для гуманітаріїв на 2-роки. Щороку призначається 25 стипендій – 1350 PLN на місяць. Житло, харчування, страхування стипендіат оплачує сам.
Для кого програма: випускники до 30 років із дипломом магістра або спеціаліста гуманітарного напряму, зацікавлених проблематикою Східної і Центральної Європи, Росії, Середньої Азії та Кавказу післявоєнного періоду.
Дедлайн – 15 березня.
Порада: Перед співбесідою варто повторити історію країн Східної та Центральної Європи.
Більше інформації на www.studium.uw.edu.pl

Стипендія ім. Лейна Кіркланда
Дещо відрізняється від попередніх стипендія ім. Лейна Кіркланда – на неї можуть претендувати не лише науковці, але і політики, діячі некомерційних організацій і культури, журналісти й усі, хто зацікавлений у розвитку демократичного суспільства.
Про стипендію: Програма адресована молодим активним людям, які хочуть здобути в Польщі не лише нові знання, але і практичний досвід, який згодом зможуть використати для розвитку демократії, економіки й громадянського суспільства у своїх країнах. Програма передбачає двосеместрове навчання у вищих навчальних закладах Польщі, написання диплому та 2-4-тижневе професійне стажування в державних або приватних установах та організаціях. Окрім цього, протягом року “кіркландисти” знайомляться з культурою Польщі (також відвідують 2 рази на тиждень заняття з польської мови), різні цікаві тренінги та зустрічі, беруть участь в інтеграційних з’їздах у кожному місті, де реалізується програма.
Спеціальності: Економіка й менеджмент, адміністрація/менеджмент (бізнес, НУО, культура, охорона навколишнього середовища, охорона здоров’я, освіта), державне управління (органи державної влади та самоврядування), право, суспільні науки (соціальна психологія, соціологія), політологія й міжнародні відносини, політика розвитку та гуманітарна допомога.
Для кого: політики, експерти, працівники органів державної влади та самоврядування, підприємці, менеджери, лідери громадських організацій, науковці, журналісти, діячі культури й громадські діячі, викладачі вузів, науковці, журналісти. Вікове обмеження до 35 років (в обґрунтованих випадках до 40 років). У кандидатів має бути хоча б мінімальний досвід роботи – 2 роки.
Розмір стипендії: стипендія – 1800 PLN на місяць. Додатково програма покриває вартість проживання у Польщі, приватне медичне страхування, квиток до та з Польщі, візові витрати, надаються кошти на необхідні матеріали та підручники. Також, в разі потреби, передбачені кошти на ноутбуки, які переходять у вартість стипендіата опісля успішного закінчення програми.
Дедлайн – 1 березня.
Більше інформації на www.kirkland.edu.pl